Как да изберем правилната графична програма

Photoshop ми оправя носа за Фейсбук. С Photoshop си правя визитките разчупени. Флаер за малкия ми бизнес? Бързо към Photoshop. Използваме Photoshop за всичко. Дали няма по-лесен начин?

Да оставим настрана факта, че има безплатни алтернативи на този вездесъщ софтуер, перфектни за непрофесионалисти. Ако сте решили да се занимавате сериозно с графичен дизайн и да помагате светът ни да е по-красив и подреден, трябва да разширите арсенала си от инструменти. Като използвате софтуера по предназначение не само ще спестите огромно количество време, но и работата ви ще изглежда неизмеримо по-добре.

Photoshop не е най-доброто решение за:

Точно измерване и прецизно подреждане на обекти. Или работата с текст, който безнадеждно растеризира. За обекти, които не са снимки, продукти, които се простират на повече страници, проекти, които изискват прецизност, Photoshop не е добър избор.

adobe illustrator starbucks logo

Запазени знаци (или така нареченото лого).

Освен че трябва да се възпроизвежда добре в много различни формати и размери, знакът изисква съразмерност, хармония и пропорционалност, контрол при дизайна. Всички тези неща са много трудни за постигане в Photoshop средата. Друга програма от пакета на Adobe- Illustrator, предлага много повече възможности за прецизно създаване, позициониране и подреждане на форми, което да направи дизайна на знак постижима задача. Още повече това е програма за векторна графика. Творението ви ще може лесно да се намести и в размера на билборд, и на страната на химикалка, ще бъде лесно управляемо.

Принципите на дизайна на знак са дълбоки води за друг ден, но геометричните форми, които често са в основата, математическата прецизност на управлението им, повторяемостта на елементите са директно изведени с инструменти в Illustrator и направо непостижими във Photoshop.

Имате страхотни идеи, хубаво е да си дадете поле да ги реализирате вместо да живеете в затвора на Photoshop ограниченията.

adobe photoshop brochure

Оформленията на брошури, диплянки

Това са рекламни материали, предназначени основно да информират. Значи пълни с текст. Удобен за четене текст. И типографията придобива голямо значение за това как се възприема посланието. Избрали сте си подходящ шрифт за заглавия и основен текст.

Започвате да подреждате информацията. На помощ идват основните принципи на дизайна за йерархия и групиране в съдържанието. И отново стигаме до въпроса как прецизно да се подредят елементите- текст, изображения, графики и т.н.. И това става много по-лесно в Illustrator, но най-добрият продукт на Adobe, когато говорим за купища текст е InDesign. Като програма за предпечатна подготовка той има най-разширени опции за управление на текста, добра среда да сглобите подготвените елементи от Photoshop и Illustrator.

Вижте повече за InDesign и как той улеснява дизайна на списания с инструментите си.

Ако не искате да се впускате в още една програма на Adobe, поне помислете за спестеното от изпипване и коригирането на оформлението време, и се обърнете към Illustrator.

adobe indesign списание

Каталози, списания и други публикации за печат и уеб

Когато говорим за публикации с повече от една страница, безспорният избор е InDesign. Уравлението на текста е изключително улеснено. Подготвяйки стилове за различните видове текст ще може да правите мащабни промени с един клик. Можете да пренареждате съдържанието из много големи публикации без да отваряте всяка страница поотделно (както би било в Photoshop и Illustrator). Придържате съм към един и същи стил и има приемственост между отделните части на публикацията.

Едно от най-големите предимства, като изключим чисто техническите преимущества, е възможността през цялото време да виждате проекта си във форма, близка до крайния продукт. Можете да погледнете на него като една цялост, да проследите как всеки детайл се отразява на визията, да мислите за дизайна стратегически.

За какво тогава е Photoshop?

Photoshop наистина е магически. Още името подсказва, че основно „поправяме“ снимки. Това обаче е изключително скромно описание за една много мощна програма.

Ако се върнем на оправянето на носа за Фейсбук за момент, можем да мислим много по- мащабно. От перфектна кожа до пренасяне на сцената на остров Бали, можем да създадем една цяла алтернативна вселена с инструментите за фото ретуш, както се вижда от страниците на което и да е произволно списание.

От оригинални илюстрации до графични детайли, част от по-голям проект, това е гостоприемна среда за креативността.

Photoshop е ненадминат в:

  • Управление на снимки– колажи, цветови корекции, рекадриране, подготoвка на изображения за уеб и печат. Без значение за какво ще използваме снимката, първата стъпка често е да отворим Photoshop.
  • Създаване на оригинални изображения– Photoshop не е само редактор. Лесно и бързо създавате различни графични елементи за проектите си. Благодарение на многото инструменти за рисуване и с верния таблет под ръка, можете да откриете една изцяло нова среда за илюстрация много близо до класическите.
  • Уебдизайнерите спестяват много време като планират и изграждат страницата първо в Photoshop. Управлението на цветовете, отделните елементи е много по-лесно в графичната програма, отколкото в кода.

Архитекти, аниматори, фотографи, астрономи и дори криминалисти намират полезни приложения на програмата в работата си.

Всички тези програми са измислени с определена цел и е естествено да имат възможности и ограничения според предназначението си. Наша работа като дизайнери е да опознаем инструментите и да ги впрегнем в полза на идеите.

Можете да направите запазен знак, визитка, брошура, статия за списание във Photoshop. В крайна сметка за човешката воля няма непробиваеми стени. Но ако цените времето и спокойствието си, недейте.

Подобрете уменията си с курс по графичен дизайн

Ако ви липсват тънкости и техники в работата с графичните програми или основни положения в дизайна, заповядайте в нашите курсове по графичен дизайн. С групи за начинаещи и напреднали.

Автор: Светлана Димчева