Logo Workshop № 01

На 16, 23 и 24 ноември 2019 г. проведохме първата отворена работилница за Дизайн на лого в Devise Expert.

Защо работилница? Защо дизайн на лого?

Работилницата е идеалният формат да разгледаме множество проекти и различни перспективи, да минем през пълния процес от проучването, през избор на образ, решение и разработване на финалния знак (в единия от дните- финалната визитка). За начинаещите дизайнери има много полезни ресурси, групи и общности за получаване на обратна връзка и насоки за развитие. С натрупването на повече опит обаче, обратната връзка, градивната критика се намират все по-трудно.

Целта ни с тези работилници беше да запалим и вдъхновим начинаещите в дизайна на знак, както и да предадем един стабилен процес за създаването на знак, с конкретни стъпки на всеки етап, стратегии за справяне с проблемите на генериране и оценка на идеи, проучване и анализ, създаване на формата и композиция на един знак. За по -напредналите работилницата дава възможност да получат насоки и обратна връзка в рамките на конкретен проект.

А защо дизайн на лого? Процесът е сложен, многостранен, а младите дизайнери често го избират като първо предизвикателство.

Запазения знак събира много от основните проблеми на графиката, типографията и графичния дизайн в малка, изключително позната като приложение опаковка. Това прави задачата да създадем лого сравнително трудна. Но често е от първите, които начинаещите решават да покорят.

Logo Workshop снимка 1
Logo Workshop снимка 2
Logo Workshop снимка 3
Logo Workshop снимка 4

Какво обсъдихме?

Ден 1: По-важните въпроси при създаването на знак

Обобщение на процеса с фокус върху комуникацията с клиента. При първите срещи и обсъждания с клиента е важно да разберем точно от какво има нужда, какви цели иска да постигне, защо иска дизайн на знак/ редизайн на съществуващо лого. Какви въпроси да задаваме? Как да организираме комуникацията с клиента? Как да предадем проекта си.

Генерирането на идеи също е от подценяваните моменти. Няма смисъл да чакаме птичката на вдъхновението да ни кацне на рамото- тя не се интересува от срокове и изисквания. За това се опираме на добрите стари методи за генериране на идеи от мозъчна атака (brain storm) до медитация над mood board.

Разгледахме и основни подходи за изграждане на формата на знака, започвайки с идеята за стилизация с щрих и петно (още методи за стилизация и как да ги приложите тук), как да използваме негативното пространство в дизайна, лигатури за буквени знаци, как да композираме логотипа и иконата в знака.

Не на последно място погледнахме критично на въпроса какво прави едно лого добро. Повече за функциите на знака и какво го прави добър или не толкова добър можете да прочетете в статията 5 качества на доброто лого.

Още полезни ресурси за дизайн на запазен знак в другите на статии на темата тук.

Ден 2 и 3: Работилници за дизайн на лого, визитка, папка, бланка, плик

В работилниците всеки бори собствен проект с помощта на двамата лектори- Събина и Светлана. Получиха се интересни и разнообразни решения и, както винаги, интересна дискусия за това какво работи и какво- не. Дискусията дава възможност човек да се учи от чужди грешки и, още по-важно, да се вдъхновя от хрумванията и успехите на другите.

Както обикновено с тези работилници, за нас- преподавателите, това е страхотно изживяване. Макар и изморително, забавно е да изследваш пътя на мисълта на някой друг, да вдъхновяваш и запалваш. Искрено се надявам и за участниците работилницата да е едно пълноценно изживяване, един креативен спринт през създаването на знак.

Автор: Devise Expert